25 Kasım 2015 Çarşamba

Sabotajcılardan Kurtulmanın Yolları

Genel olarak sabotajcıları; içimizde yeşeren fikirlerin, filizlenen hayallerimizin köklerine balta vuran ve ellerindeki baltanın gölgesini yeşeren umutlarımız üzerine düşüren kişiler olarak tanımlıyorum. 

Peki kim bu sabotajcılar?
Küçük bir ipucu: En başarılı sabotajcı size en yakın olanı!
Çember genişledikçe etki alanları azalmakta çünkü değer verdiğiniz insanların fikirlerine önem verir, kaydedersiniz.

Dış Sabotajcılar; anneniz, babanız, eşiniz, çocuğunuz, arkadaşlarınız, maalesef bazen öğretmenleriniz ve iş yerindeki yöneticileriniz olabilir.

Üstelik sabotajcıların çoğunun kötü bir niyeti de yoktur ama ellerindeki baltayı fark etmezseniz, içinizde yeşeren gelişim filizlerini tekrar toprağın altına gömmeniz işten bile değildir.

Nasıl sabote ederler?
Sabotajcılar sizi dinlerken, söylediklerinizi, kendi doğruları, inançları, istekleri ve deneyimleri ile çerçeveler. Aslında sabotajcılar sizi değil, söylediklerinizin kendi iç dünyalarındaki izdüşümünü duyarlar. Buna göre fikirler üretir, cevaplar verir ve size tavsiyelerde bulunurlar.

Bu noktada beyin fırtınası mı yapıyorsunuz, farklı bakış açılarını mı deneyimliyorsunuz yoksa başkalarının sizi sınırlandırmasına mı seyirci kalıyorsunuz, bunun farkında olmanız gerekmektedir.

Size, bunu yapamazsın, bu saatten sonra bu iş olmaz, başkası da denedi ama yapamadı gibi cümleler duyduğunuzda karşınızdakinin kendi sınırlarını koyduğunu ve sizin sınırlarınızı bilemeyeceğini unutmayın!

Dış sabotajcıları tanıdıktan sonra başa çıkmak daha kolaydır. Ancak bir şartla: iç sabotajcıyı fark edip etkisiz hale getirerek.

En tehlikeli sabotajcı türü ise iç sabotajcı yani sizsiniz!

Nasıl mı?
Geçmişte yaşadığınız olumsuz deneyimlere, alışkanlıklara, ve küçük detaylara takılarak!

Unutmayın, nevi şahsına münhasır varlıklar olarak her birimizin farklı değerleri, farklı inançları, farklı becerileri, farklı zevkleri ve farklı sabote teknikleri var. Farklılıklara kucak açıp kendimizi tanıyarak öykümüze daha da anlam katabileceğimizi düşünüyorum.

Sevgiler!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder